Optimus brandbeveiliging
Brandweer
 

Vluchtplattegronden en ontruimingsplan.

Vluchtplattegrond

Vluchtplattegronden of ontruimingsplattegronden dienen om de aanwezigen in een gebouw informatie te geven die belangrijk is voor hun veiligheid. Deze plattegronden worden opgehangen op plaatsen waar veel mensen komen zoals bij liften, koffiecorners en wachtruimtes. Ze geven informatie over de wijze waarop men kan vluchten bij bijvoorbeeld brand. Daarnaast kan men op de tekeningen zien waar de blusmiddelen zijn. En waar de afsluiters zijn van water, gas en licht. Ook kunnen medewerkers worden geïnstrueerd met behulp van de kaarten. Bijvoorbeeld tijdens een oefening.

Optimus tekent de plattegronden volgens de nieuwste eisen. Onder andere de NEN 1414 die in 2007 in werking is getreden. Op dit gebied lopen we voorop. De plattegronden zijn een onderdeel van het ontruimingsplan.

Ontruimingsplan

Bedrijven met een vloeroppervlak groter dan 250 m2 en/of bedrijven waar zich vaak 50 personen of meer bevinden zijn verplicht een ontruimingsplan op te stellen.  Vluchtplattegronden moeten hierin worden opgenomen.

De wijze waarop een ontruiming plaats vindt bij een calamiteit moet apart te toetsen zijn door de brandweer en de arbeidsinspectie. Het ontruimingsplan moet daarom een uitneembaar onderdeel zijn van het bedrijfsnoodplan.

De eisen voor ontruimingsplannen worden omschreven in de NTA 8112. Dit is een Nederlandse Technische Afspraak en geeft aanbevelingen voor het opstellen van ontruimingsplannen. In het ontruimingsplan staan de taken van de directie en de bedrijfshulpverleners bij een ontruiming. Verder bevat het plan gegevens van het gebouw, ontruimingsplattegronden en een beschrijving van de procedure bij ontruiming.

Voorbeeld van een vluchtplantekening / ontruimingsplattegrond:

.

Waarom Optimus?
Optimus Brandbeveiliging is een uitstekende partner die u kan helpen bij het veiliger maken van uw bedrijf of woning. Wij werken volgens de strengste normen waardoor u verzekerd bent van de hoogste kwaliteit en zekerheid. Blader onze website door en aarzel niet om contact met ons op te nemen indien u meer informatie wenst.

Klik hier voor de gratis en vrijblijvende brandbeveiligingscheck van optimus brandbeveiliging

Brandkraan

 

 

 

NCP Erkend - Reob onderhoudsbedrijf

IPcN - Inspectie Pre-calimiteitenzorg Nederland